Elevpladser indenfor restaurationsbranchen boomer
Der er ingen tvivl om, at Corona-pandemien satte nogle store fodaftryk på hele Danmark, men hotel- og restaurationsbranchen i særdeleshed. Caféer og restauranter i hele Danmark gemte sig lukkede døre, hvor bordene blot samlede støv, og der var ikke den velkendte summen og latter i lokalerne, som ellers kendetegner et godt selskab.
Men efter den store åbning i maj 2021 er der kommet turbo på kedlerne i køkkener landet over. Derfor har der været et boom i efterspørgslen efter ufaglært arbejdeskraft – både under og over 18 år. Over 18 år blev skærpet af, at mange unge tog et job som podere, som var særdeles godt betalt i forhold til mindstelønnen, der i 2021 udgjorde 125,25 kr i timen for unge over 18 uden faglig uddannelse.
I forhold til elevpladser til restaurationsbranchen, så kører det også på højtryk. Elever bruges til mange forskellige fag såsom: Kokkelev og tjenerelev. Så bøtten er i den grad vendt i forhold til forsommeren i 2020, hvor hele Danmark blev lukket ned af Statsminister Mette Frederiksen.
Og det er vigtigt for det danske samfund, at der er godt gang i gryderne på restauranterne. For gæsterne sætter gang i efterspørgslen efter arbejdskraft. Og i den sammenhæng stiger efterspørgslen også efter elever.
Ifølge HK og Horesta udgør en minimumsløn for en elev 11.603,90 kr i det første år. Året efter stiger lønnen til 12.948,98 kr. Og i det fjerde og sidste uddannelsesår får eleven 15.432,84 kr.
Lønniveauet gør, at det er attraktivt for restauranterne at have kokke- og tjenerelever. Men til historien hører også, at eleverne skal på skole, så restauranterne har ikke elevernes fulde arbejdskraft i alle fire år.
Det bliver derfor spændende at se, hvordan udviklingen fortsætter. Men der umiddelbart ikke tegn på, at dampen går af udviklingen, som i øjeblikket kører i allerhøjeste gear.
Skriv din kommentar