Vi kan se, at du anvender Microsoft Internet Explorer som browser. For bedre oplevelse af Dinnerlust.dk, anbefales Google Chrome, Safari eller Microsoft Edge.

Elevpladser indenfor restaurationsbranchen boomer

Der er ingen tvivl om, at Corona-pandemien satte nogle store fodaftryk på hele Danmark, men hotel- og restaurationsbranchen i særdeleshed. Caféer og restauranter i hele Danmark gemte sig lukkede døre, hvor bordene blot samlede støv, og der var ikke den velkendte summen og latter i lokalerne, som ellers kendetegner et godt selskab.

Men efter den store åbning i maj 2021 er der kommet turbo på kedlerne i køkkener landet over. Derfor har der været et boom i efterspørgslen efter ufaglært arbejdeskraft – både under og over 18 år. Over 18 år blev skærpet af, at mange unge tog et job som podere, som var særdeles godt betalt i forhold til mindstelønnen, der i 2021 udgjorde 125,25 kr i timen for unge over 18 uden faglig uddannelse.

I forhold til elevpladser til restaurationsbranchen, så kører det også på højtryk. Elever bruges til mange forskellige fag såsom: Kokkelev og tjenerelev. Så bøtten er i den grad vendt i forhold til forsommeren i 2020, hvor hele Danmark blev lukket ned af Statsminister Mette Frederiksen.

Og det er vigtigt for det danske samfund, at der er godt gang i gryderne på restauranterne. For gæsterne sætter gang i efterspørgslen efter arbejdskraft. Og i den sammenhæng stiger efterspørgslen også efter elever.

Ifølge HK og Horesta udgør en minimumsløn for en elev 11.603,90 kr i det første år. Året efter stiger lønnen til 12.948,98 kr. Og i det fjerde og sidste uddannelsesår får eleven 15.432,84 kr.

Lønniveauet gør, at det er attraktivt for restauranterne at have kokke- og tjenerelever. Men til historien hører også, at eleverne skal på skole, så restauranterne har ikke elevernes fulde arbejdskraft i alle fire år.

Det bliver derfor spændende at se, hvordan udviklingen fortsætter. Men der umiddelbart ikke tegn på, at dampen går af udviklingen, som i øjeblikket kører i allerhøjeste gear.

Skriv din kommentar