Vi kan se, at du anvender Microsoft Internet Explorer som browser. For bedre oplevelse af Dinnerlust.dk, anbefales Google Chrome, Safari eller Microsoft Edge.

Bag om facaden: Teatercaféen

Bag om facaden: Teatercaféen
– En samtale om inspiration, udvikling og planer

Denne artikel er en del af vores artikel-serie kaldet “Bag om facaden”. Her forsøger vi at give et mere dybdegående indblik i selve spisestedet, personerne bag, samt hvad der driver og inspirerer disse dygtige mennesker. Dette gør vi via en god og afslappet samtale med personerne bag stederne.

 

I denne omgang, har vi fået en rigtig god snak med Elian Abdel-Ahad, som er nuværende forpagter på Teatercaféen, og tidligere bl.a. har været hos Gammel Vrå Slotshotel og Strandgårdens Badehotel på Læsø.

(Læsning: 5 min.)

 

Personen bag

Elian Abdel-Ahad har sin daglige gang på Teatercaféen, hvor han har været forpagter siden 2013. På daværende tidspunkt var han kun 26 år, men havde allerede opbygget erfaring fra forskellige steder. I dag bor han til dagligt i Svenstrup sammen med sin kone og deres to børn, og er rigtig glad for hans beslutning om at forpagte Teatercaféen, hvor han samtidigt har haft sideløbende projekter andre steder.

Elian er oprindeligt fra Irak, og blev født under krigen. Senere flyttede han sammen med sin familie til Jordan, hvor de boede i 6 år, inden han kom til Danmark i 2001. På dette tidspunkt var han fyldt 15 år. Den nu 33-årige forpagter af Teatercaféen fortæller: “Jeg har altid haft en lidt anden tilgang til maden, da jeg jo er født i Irak. Tilgangen til mad var lidt anderledes. Den var anderledes på den måde, at jeg blev født under krigen, og derefter kom Golfkrigen. Vi havde ikke de samme muligheder som man normalt har, når man snakker vand, varme, el og gas. Så maden skulle integreres, udarbejdes og opbevares på en lidt anden måde, når man lige pludselig ikke har strøm eller gas i et par dage. Vi skulle jo stadigvæk spise, og vi lavede sommetider mad på mærkværdige måder.”

Den iransk-fødte Teatercaféen-forpagter uddyber: “Et godt eksempel er, at vi fermenterede rigtig meget i Irak og Jordan – og det er jo faktisk også noget at vores gæster kan opleve og smage hos os [på Teatercaféen] i dag. Det er nok også derfor jeg går så meget op i det da det er noget jeg er opvokset med. Man kunne fermentere madvarerne, lægge dem i kælderen, og tage dem frem igen 6 måneder senere, og så var de stadige fantastiske og faktisk mere intens i smagen. Vi syltede en del ting, og tørrede kød.”

 

Elian Abdel-Ahad er 33 år, og forpagter hos Teatercaféen i Aalborg.

 

Det er tydeligt at Elian’s opvækst samt hans tanker omkring denne stadig inspirerer ham i hans arbejde, selvom han har lært en masse via kokketjenester hos forskellige steder i Danmark. “Nu bevæger vi os mod et fokus på bedre og grønnere klima, og der er mange som søger mod veganske alternativer. Jeg synes egentlig, at meget af det veganske mad man får i byen, er noget der minder om det samme. Der vil vi gerne gøre det lidt mere specielt. Ikke finere eller mere eksklusivt på nogen måde, men at man får varierede smagsindtryk af grønt og frugt fra sæsonerne. Man kan tage jordbærrene mens de er i sæson og fermentere dem, så de bliver meget mere syrlige. Det vand der kommer fra dem, kan man fermentere videre, og lave sin egen jordbær eddike, som man yderligere kan bruge til at fermentere andre grøntsager med. Jeg elsker generelt, at eksperimentere med nye varianter, og at have muligheden for at tilbyde folk noget, som de garanteret ikke har smagt før.”

 

Karriere og udvikling

Om hvordan Elian kom ind i restaurationsbranchen fortæller han: “Jeg startede som opvasker på Hotel Fønix, og der blev jeg opfordret til at gå den her vej. Så det var egentlig igennem et job som opvasker, at jeg fik indsigt i branchen i starten. På et tidspunkt blev jeg spurgt, om jeg kunne lave noget arabisk mad til ejerne, nu når jeg var fra Irak. Det ville jeg selvfølgelig gerne, så jeg udformede en liste af hvad vi skulle bruge af varer, som de efterfølgende bestilte hjem. Derefter gik jeg ellers bare igang med at lave maden, og det fik vi som personale-mad. Herefter sagde køkkenchefen, at jeg skulle overveje at gå ind branchen og blive noget inden for kokkefaget. Det havde jeg jo ikke lige tænkt over, men jeg havde altid godt kunne lide at lave mad, og så udviklede det sig.”

Elian blev udlært som kok i 2007 fra Luneborg Kro, hvorefter han blev ansat som køkkenleder på Teatercaféen under den tidligere forpagter, Marianne Kiil. Når teateret havde lukket i sommerferien, arbejdede han i køkkenet på Luneborg Kro. I perioden 2008-2009 blev Elian køkkenchef på Gammel Vrå Slot. Herefter hev han “teltpælene op”, og flyttede en tur til Læsø, hvor han var køkkenchef på Strandgaard Badehotel. Fra 2010-2013 besluttede Elian at blive selvstændig restauratør med Attrup Havnecafé. I 2013 overtog han så forpagtningen af Teatercaféen på Aalborg Teater, mens han sideløbende kørte Blokhus Fiskerestaurant som selvstændig restauratør i perioden 2015-2017. Elian har i dag valgt, at have fuld fokus på forpagter-rollen hos Teatercaféen, samtidigt med at han har tid til at passe og nyde sin familie.

 

Elian Abdel-Ahad i køkkenet på Teatercaféen.

 

Som nævnt, havde Elian sit første køkkenchef-job på Gammel Vrå Slot, hvor han lærte og udviklede sig utrolig meget: “Det var en mulighed for mig, for at afprøve nogle idéer og koncepter. Der kunne jeg være ham der bestemmer, og vælge de opskrifter og den madstil som jeg gerne ville arbejde med. Jeg tog udgangspunkt i det nordiske og det franske køkken, og så moderniserede jeg det en lille smule ved at lave nyfortolkninger af de klassiske retter. Det var min første køkkenchef-stilling, og det gik rigtig rigtig godt, – lige indtil finanskrisen kom. Det var EBH Banken som ejede den største ejerandel af aktierne i Gammel Vrå Slot, og da de krakkede, jamen så blev stedet sat på tvangsauktion.”

Efter nogle år som selvstændig restauratør fra 2010-2013, opstod muligheden hos Tatercaféen hos Aalborg Teater: “En dag læste jeg i avisen, at Teatercaféen var blevet sat til forpagtning, så jeg tog kontakt til Marianne Kiil [tidligere chef og forpagter] for at høre nærmere. Hun skulle på efterløn, og ville have mig til at overveje muligheden for at forpagte stedet da jeg kendte det rigtig godt. Så jeg besluttede at ansøge om at overtage forpagtningen. Jeg blev så ringet op af den gamle teaterdirektør, Morten Kirkskov, som fortalte, at de havde holdt møde i bestyrelsen, og at de havde en god mavefornemmelse omkring mig. Det endte med, at de valgte mig til at skulle overtage Teatercaféen, og det var i 2013 – og det var altså der jeg åbnede for første sæson.”

 

 

Planer og drømme med Teatercaféen

“Vi har arbejdet benhårdt på udvikling af konceptet herinde. Da jeg overtog det i 2013, var det kun mad til besøgende som skulle ind og se en forestilling på teateret. Stille og roligt begyndte vi at åbne op om lørdagen, således at folk også kunne spise efter en forestilling, hvor den starter lidt senere.”

For lidt over et halvt år siden startede Teatercaféen med at åbne for frokostservering på alle ugens hverdage. På denne måde kunne stedet tilbyde god frokost til gæster, som ikke nødvendigvis skulle se en forestilling, men blot ønskede at nyde vellavet frokost til fornuftige priser i hyggelige omgivelser på teateret.
“Vores aktivitet er steget rigtig meget – både med frokost, men især med receptioner og mad ud af huset. Vi leverer til en del selskaber ud af huset, frokostordninger, og receptioner hos firmaer. Folk fandt heldigvis ud af, at vi kan levere det hele.” 

Find menukort hos Teatercaféen her.

 

 

Elian fortæller desuden at Teatercaféen igangsætter nye initativer jævnligt, og at man ønsker Teatercaféen skal være et sted hvor alle kan komme. Det gælder både studerende, pensionister, mødregrupper, teatergæster, og så videre.

“Vi er begyndt at lave en del arrangementer i Teatercaféen også. Eksempelvis vores såkaldte ‘Teater suppen’, som afholdes én gang om måneden, hvor der er suppe, musik, underholdning og godt samvær, og her har vi næsten altid udsolgt. Under arrangementet har vi en god dialog, hvor emnet kan være om noget politisk, religion, eller andet, og så bliver man lidt klogere på emnet sammen med de andre gæster. For kort tid siden havde vi eksempelvis Poul Madsen inde, som er redaktør hos Ekstra Bladet. Emnet var vores samfund og overvågningen i dette, og hvor langt man kan gå. Så der sker noget hele tiden herinde. Vi har den målsætning om, at vi gerne vil have Teatercaféen til at være et kulturelt mødested, hvor man mødes enten for at få noget godt at spise og drikke, men også for at få noget godt indhold.” 

Den 33-årige forpagter på Teatercaféen fortsætter, “Der er mange restauranter, der har en bestemt målgruppe. Herinde vil vi gerne have en stor sammensmeltning af hele samfundet. Det er det vi drømmer om. Det skal være et sted hvor man mødes på tværs af alder, kultur og karrierevej. Vi forsøger at gøre tingene så bæredygtigt, klimavenligt, økologisk og lokalt som muligt, men samtidig beholde det i en form hvor det er “casual”. Vi skal ikke være et sted, hvor man skal betale i dyre domme. Vi er et sted hvor man faktisk har råd til at komme og spise et par gange i løbet af ugen. Alle vores frokostretter starter fra 45 kroner, og den dyreste er 95 kroner, så det er et sted hvor alle kan være med. Studerende kan komme her og drikke alt det kaffe de vil for kun 25 kroner. Vi har stikkontakter og wifi man kan logge på for at lave opgaver.”

 

Elian Abdel-Ahad i køkkenet på Teatercaféen.

 

Til spørgsmålet omkring Elian Abdel-Ahad’s fremtidsplaner og drømme med Teatercaféen, fortæller han: “I vores branche søger vi efter perfektion hver dag når vi er på arbejde, men i min verden er der ikke noget der er perfekt.  Der er altid plads til forbedring. Og jeg har det sådan, at nogle gange er tingene også bare lidt sjovere, hvis det er uperfekt. Det behøver ikke altid at være snorlige, og der må gerne være nogle skæve kanter her og der. Sommetider får ting mere charme af det. Det er også gerne det vi vil have der sker her hos os på Teatercaféen. Folk behøver ikke nødvendigvis at spise når de er her. De kan også bare komme forbi og sige hej, og få et glas vand eller vin, og læse avisen. Vi elsker at have folk her. Det må gerne være som en form for dagligstue, hvor folk bruger det med venner og familie. Folk kan gå en tur og kigge på teateret. Vi har masser af plads i caféen, så mødre- og fædregrupper kan også mødes her og hygge sig i nogle gode omgivelser, hvor der er højt til loftet og plads til skrig og leg. Nu har jeg jo selv to børn, og jeg ved at det kan være lidt besværligt at tage ud at spise, især hvis det er med nogle af mine venner, som også har børn.”

 

Har du selv besøgt Teatercaféen? Del gerne din oplevelse i form af en bedømmelse – lige her.

 

– Udgivet onsdag den 11. marts kl. 11:25

Interview foretaget af:
Andreas Larsen | Partner & Kundemanager hos Dinnerlust

Artikel udformet af:
Marc Storm Andersen | Partner- & medstifter hos Dinnerlust

Skriv din kommentar